GK Questions For Class 1 In Hindi With Answers • कक्षा 1 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर

SHARE:

Class 1 के बच्चों को आसान GK Questions हिंदी और अंग्रेजी में Answers के साथ पढाएं। Important GK Questions For School Entrance Exam Also.

GK Questions For Class 1 In Hindi With Answers • कक्षा 1 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर







जैसा की हम सभी जानते हैं कि आजकल बच्चों को खासकर 0-6 साल के बच्चों को सटीक सामान्य ज्ञान (General Knowledge) देना बहुत मुश्किल काम है | माता-पिता तथा टीचर्स को यह समझ नहीं आता की सामान्य ज्ञान (G.K) में क्या पढ़ाएँ और क्या नहीं | 

इस तेजी से बदलते समय में बच्चों को देश-दुनिया और अपने आसपास हो रहे बदलावों की जानकरी होना बहुत जरूरी है | 

बच्चों को क्रमवार (Serialwise) सामान्य ज्ञान (General Awareness) कैसे दें ? टीचर्स और माता-पिता की इसी मुश्किल को आसान करने के लिए हम आपके बच्चों के लिए Basic General Knowledge Questions लेकर आये हैं |

कक्षा 1 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर उन्हें  दुनिया के बारे में और आसानी से जानने तथा उन्हें किसी भी School Entrance Exam की तैयारी करने में मदद करेंगे | 

इन G.K Questions में हमने लगभग सभी Subjects को शामिल किया है जैसे कि Mathematics, E.V.S, G.K, English, Computer etc.

GK Questions For Class 1 In Hindi & English With Answers.


Also read

GK questions For Class 2 In Hindi & English


Math GK Questions


Ques 1. 38 के बाद क्या आता है ? / What comes after 38 ?                                                                     
Ans. 39

Ques 2.  254 के पहले क्या आता है ? / What comes before 254 ?                                                         
Ans. 253

Ques 3. 99 के बाद क्या आता है ? / What comes after 99 ?                                                                   
Ans. 100

Ques 4. 70 के पहले क्या आता है ? / What comes before 70 ?                                                               
Ans. 69

Ques 5. 101 और 103 के बीच में क्या आता है ? / What comes between 101__103 ?                             
Ans. 102

Ques 6. 182 और 184 के बीच में क्या आता है ? / What comes between 182__184 ?                              
Ans. 183

Ques 7. कौनसी संख्या बड़ी, छोटी या बराबर है ? Which number is greater than, less than or equal to ? 
75_ 89 (< , > , =)                       
Ans. संख्या 89, संख्या 75 से बड़ी है | 89 is greater than 75. (75 < 89)

Ques 8. कौनसी संख्या बड़ी, छोटी या बराबर है ? Which is greater than, less than or equal to ? 
121_ 112 (< , > , =)                          
Ans. संख्या 121 , संख्या 112 से बड़ी है |121 is greater than 112. (121 > 112)

Ques 9. कौनसी संख्या बड़ी, छोटी या बराबर है ? Which is greater than, less than or equal to ? 
93 _ 93 (<, > , =)                          
Ans. संख्या 93 बराबर संख्या 93 के बराबर है 93 is equal to 93. (93 = 93)

Ques 10.  2 ✕ 6 = __ 
Ans.  12

Ques 11.  3 की गुणा कौनसी संख्या से करें की 21 आ जाए ? / What should be come in the blank? 
3 ✕ _ = 21                                                 
Ans.  7

Ques 12.  5 की गुणा कौनसी संख्या से करें की 60 आ जाए ? / What should be multiplied by 5 So that the answer will be 60 ? 
_ ✕ 5 = 60  
Ans.  12

Ques 13.  5 की गुणा 9 से करने पर क्या आएगा ? / What answer will be come on multiplying 5 by 9 ? 
5 ✕ 9 = __                                                
Ans.  45
  
Ques 14.  31 में 60 जोड़ने पर क्या आएगा ? / What will come after adding 31 to 60 ? 31 + 60 = __                                              
Ans.  91

Ques 15.  25 में क्या जोड़ें की 75 आ जाए ? What should be added to 25 so that the answer will be 75 ? 
25 + _ = 75                                    
Ans.  50

Ques 16. 19 में क्या जोड़ें की 33 आ जाए ?  What should be added to 19 so that the answer will be 33 ? 
_ + 19 = 33                                   
Ans.  14

Ques 17.  खाली स्थान भरो | Fill in the blank ? 17+19=__ 
Ans.  36

Ques 18.  खाली स्थान भरो | Fill in the blank ? 2, 4, 6, __ , 10, 12.                                
Ans.  It is a series of the table of 2. So, the answer is 2✕4 = 8.

Ques 19.  खाली स्थान भरो | Fill in the blank ? 3, 6, 9, 12 , __ , 18.                                
Ans.  It is a series of the table of 3. So, the answer is 3✕5 = 15.

Ques 20.  खाली स्थान भरो | Fill in the blank ? 5, 10, __, 20, 25.                                
Ans.  It is a series of the table of 5. So, the answer is 5✕3 =15

Ques 21. एक मिनट में कितने सेकेंड्स होते हैं ? / How many Seconds are there in a Minute ?   
Ans.      60 सेकेंड्स / 60 Seconds

Ques 22. एक घंटे में कितने सेकेंड्स होते हैं ? / How many Seconds are there in an Hour ?
Ans.      3600 सेकेंड्स / 3600 Seconds

Ques 23. एक दिन में कितने घंटे होते हैं ? / How many Hours are there in a Day ?
Ans.      24 घंटे / 24 Hours

Ques 24. एक घंटे में कितने मिनट्स होते हैं ? / How many Minutes are there in an Hour ?
Ans.      60 मिनट्स / 60 Minutes

Ques 25. एक हफ्ते में कितने दिन होते हैं ? / How many Days are there in a Week ?
Ans.       7 दिन / 7 Days

Ques 26. एक साल में कितने हफ्ते हैं ? / How many Weeks are there in a Year ?
Ans.       52 हफ्ते / 52 Weeks

Ques 27. एक महीने में कितने दिन होते हैं ? / How many Days are there in a Month ?
Ans.       30 / 31 दिन / 30 / 31 Days

Ques 28. एक साल में कितने दिन होते हैं ? / How many Days are there in a Year ?
Ans.       365 दिन / 365 Days

Ques 29. एक अधिवर्ष में कितने दिन होते हैं ? / How many days are there in a Leap Year ?
Ans.       366 दिन / 366 Days

Ques 30. एक अधिवर्ष में फरवरी माह में कितने दिन होते हैं ? / How many days are there in February in a Leap Year ?
Ans.       29 दिन / 29 Days

Ques 31. इंद्रधनुष में कितने रंग होते हैं ? / How many colours are there in a Rainbow ?
Ans.       7 रंग / 7 Colours

Ques 32. कितने पैसे मिलकर एक रुपया बनता है ? / How many Paisa makes 1 Rupee ?
Ans.       100 पैसे / 100 Paisa

Ques 33. कितने 50 पैसे के सिक्के मिलकर 2 रुपये बनाते हैं ? / How many 50 Paisa coins make 2 Rupees ?
Ans.        4 सिक्के / 4 Coins

Ques 34. बृहस्पतिवार के बाद कौन सा दिन आता है ? / What comes after Thursday ?      
Ans.       शुक्रवारFriday

Ques 35. रविवार से पहले कौन सा दिन आता है ? / What comes before Sunday ?             
Ans.       शनिवार / Saturday

Ques 36. सोमवार और बुधवार के बीच कौन सा दिन आता है ? / What comes between Monday_________ 
Wednesday ?          
Ans.      मंगलवार Tuesday

Ques 37. 1 मीटर = 100 सेंटीमीटर / 1 meter = 100 centimeters. 

Ques 38. 1 किलोग्राम = 1000 ग्राम / 1 kilogram = 1000 grams.

Ques 39. 1 लीटर = 1000 मिलीलीटर / 1 liter = 1000 milliliters.  

Ques 40. नीचे दी हुई आकृतियों के नाम बताओ |  / Name the shapes given below. 

गोल / Circle





आयत / Rectangle







त्रिकोण / Triangle




वर्ग / Square






अंडाकार / Oval







बेलनाकार / Cylinder







शंकुआकार / Cone







पतंगाकार / Kite / Diamond






EVS / General Knowledge Questions



Ques 41. आपका परिवार किस प्रकार का है ? / What kind of Family do you have? / In which kind of Family do you live in ? Tick the correct answer- (✔)
Ans. (a) एकल परिवार / Nuclear family    
         (b) एकल अभिभावक परिवार / Single - Parent Family
         (c) संयुक्त परिवार / Joint Family
(Note: Nuclear Family - This kind of family exists with Father, Mother, and their Children.
           Single Parent Family - This kind of family exists with only one Parent either Mother or Father               with their Children.
           Joint Family - This kind of family exists with Grandparents, Parents, Uncle, Aunt, Siblings,  Cousins etc.)

Ques 42. आपके परिवार में कितने सदस्य हैं ? / How many members are there in your Family ?

Ques 43. आपके कितने भाई और कितनी बहन हैं ? / How many Brothers and Sisters do you have ?

Ques 44. आपके भाई बहन कौन सी कक्षा में पढ़ते हैं ? / In which Class do your brother and sister study ?

Ques 45. आप अपने माता पिता के माता पिता को क्या कहते हो ? / What do you call the parents of your parents ?
Ans. Grandparents

Ques 46. आपके पिताजी क्या काम करते हैं ? / What does your father do ? / What is the occupation of your Father ?

Ques 47. आपकी माताजी क्या काम करती हैं ? / What does your Mother do ?

Ques 48. आपके माता-पिता का फोन नंबर क्या है ? / What is the mobile number of your Father and Mother ?

Ques 49. आपके घर का पता क्या है ? / What is your Residential Address ?

Ques 50. आपके स्कूल का क्या नाम है ? / What is the name of School ?

Ques 51. आपके स्कूल का पता क्या है ? / What is the address of your School ?

Ques 52. आपके स्कूल में कितने विद्यार्थी हैं ? / How many students are there in your School ?

Ques 53. आपकी कक्षा में कितने विद्यार्थी हैं ? / How many students are there in your Class ?

Ques 54. आपके स्कूल में कितने क्लासरूम हैं ? / How many classrooms are there in your School ?

Ques 55. आपके स्कूल के प्रधानाचार्य का क्या नाम है ? / What is the name of the Principal of your School ?

Ques 56. आपकी क्लास टीचर का क्या नाम है ? / What is the name of your Classteacher ?

Ques 57. आप अपने बड़ों तथा टीचर्स को सुबह क्या कहकर प्रणाम करते  हो ? / What do you say to your Elders and Teachers in the morning ?
Ans. Good Morning

Ques 58. आप रात को सोने से पहले बड़ों से क्या कहकर सोते हैं ? / What do you say to your Elders before going to bed at night ?
Ans. Good Night

Ques 59. खांसने और छींकने पर आपको क्या कहना चाहिए ? / What should you say when you have cough and sneeze ?
Ans. Excuse me

Ques 60. क्लास में पानी पीने जाने से पहले आपको टीचर से क्या पूछना चाहिए ? / What should you ask before going to drinking water in the class ?
Ans. Ma'am Please May I Go To Drink Water.

Ques 61. क्लास में आने से पहले आपको टीचर से क्या पूछना चाहिए ? / What should you ask your teacher before entering in the class ?
Ans. Ma'am Please May I Come In.

Ques 62. खाना खाने से पहले आपको क्या करना चाहिए ? / What should you have to do before having meal ?
Ans. Wash Your Hands Properly And Pray To God.

Ques 63. आप स्कूल क्या पहनकर जाते हैं ? / What do you wear to School ?
Ans. Neat and Clean School Uniform.

Ques 64. दोपहर के खाने के बाद और रात के खाने के बीच के खाने को क्या कहते हैं ? / What do you call the meal you have after the lunch and before the dinner ?   
Ans. Supper

Ques 65. नाश्ते और दोपहर के बीच किये जाने वाले भोजन को क्या कहते हैं ? / What do you call the meal you have after the breakfast and before the lunch ?
Ans. Brunch

Ques 66. आपके सबसे अच्छे दोस्त का क्या नाम है ? / What is the name of your Best Friend ?

Ques 67. आपके देश का क्या नाम है ? / What is the name of your Country ?
Ans. भारत / India

Ques 68. आप किस शहर में रहते हैं ? / In which City do you live ?

Ques 69. आप किस राज्य में रहते हैं ? / In which State do you live ?

Ques 70. भारत की राजधानी का क्या नाम है ? / What is the Capital of India ?
Ans. दिल्ली / Delhi

Ques 71. भारत के राष्ट्रपिता का क्या नाम है ? / What is the name of the Father of the Nation ?
Ans. महात्मा गाँधी / Mahatma Gandhi

Ques 72. भारत के राष्ट्रपति कौन हैं ? / Who is the President of India ?
Ans. राम नाथ कोविंद /  Ram Nath Kovind

Ques 73. भारत के प्रधानमंत्री कौन हैं ? / Who is the Prime Minister of India ?
Ans. नरेंद्र मोदी /  Narendra Modi

Ques 74. आपके राज्य की राजधानी क्या है ? /  What is the Capital of your State ?

Ques 75. आपके राज्य के मुख्यमंत्री कौन हैं ? / Who is the Chief Minister of your State ?

Ques 76. आपके शहर के जिला मजिस्ट्रेट का क्या नाम है ? / What is the name of the District Magistrate of your City ?

Ques 77. भारत में कितने राज्य हैं ? How many States are there in India ?
Ans. भारत में 28 राज्य हैं | / There are 28 States in India.

Ques 78. भारत के पहले प्रधानमंत्री कौन थे ? / Who was the First Prime Minister of India ? 
Ans. पंडित जवाहरलाल नेहरू / Pandit Jawaharlal Nehru

Ques 79. भारत के पहले राष्ट्रपति कौन थे ? / Who was the First President of India ?
Ans. डॉ राजेंद्र प्रसाद / Dr. Rajendra Prasad

Ques 80. भारत की प्रथम महिला प्रधानमंत्री कौन थी ? / Who was the First Female Prime Minister of India ?
Ans. इंदिरागाँधी / Indra Gandhi

Ques 81. भारत की प्रथम महिला राष्ट्रपति कौन हैं ? / Who is the First Female President of India ? 
Ans. प्रतिभा देवीसिंह पाटिल / Pratibha Devisingh Patil

Ques 82. हमारा राष्ट्रीय फूल कौन सा है ? / Which is the National Flower of India ?
Ans. कमल का फूल / Lotus

Ques 83. हमारा राष्ट्रीय पक्षी कौन सा है ? / Which is the National Bird of India ?
Ans. मोर / Peacock

Ques 84. हमारा राष्ट्रीय जानवर कौन सा है ? / Which is the National Animal of India ?
Ans. बाघ / Tiger 

Ques 85. हमारा राष्ट्रीय पेड़ कौन सा है ? / Which is the National Tree of India ?
Ans. बरगद का पेड़ / Banyan Tree

Ques 86. हमारा राष्ट्रीय फल कौन सा है ? / Which is the National Fruit of India ?
Ans. आम / Mango

Ques 87. हमारी राष्ट्रीय सब्जी कौन सी है ? / Which is the National Vegetable of India ?
Ans. कद्दू / Pumpkin 

Ques 88. हमारी राष्ट्रीय नदी कौन सी है ? / Which is the National River of India ?
Ans. गंगा / Ganga

Ques 89. भारत का राष्ट्रीय गाना कौन सा है ? / Which is the National Song of India ?
Ans. वन्दे मातरम / Vande Mataram

Ques 90. भारत का राष्ट्रीयगान कौनसा है ? / Which is the National Anthem of India ?
Ans. जन गण मन / Jana Gana Mana 

Ques 91. भारत का राष्ट्रीय गाना किसने लिखा है ? / Who wrote National Song of India ?
Ans. बंकिमचंद्र चटर्जी / Bankimchandra Chatterji

Ques 92. भारत का राष्ट्रीयगान किसने लिखा है ? / Who wrote National Anthem of India ?
Ans. रबीन्द्रनाथ टैगोर / Rabindranath Tagore

Ques 93. भारत की करंसी क्या है ? / What is the currency of India ?
Ans. ₹ Indian Rupee

Ques 94. भारत का राष्ट्रीय खेल कौनसा है ? / Which is the National Game of India ?
Ans. हॉकी / Hockey

Ques 95. भारत के राष्ट्रीय त्यौहार कौनसे हैं ? / Name the National Festivals of India.
Ans. (a) स्वतंत्रता दिवस / Independence day (15th August)
         (b) गाँधी जयंती / Gandhi Jayanti (2nd October)
         (c) गणतंत्र दिवस / Republic Day (26th January)

Ques 96. भारत के मुख्य धर्म कौनसे हैं ? / What are the main religions of India ?
Ans. (a) हिन्दू / Hindu
         (b) मुस्लिम / Muslim
         (c) सिख / Sikh
         (d) ईसाई / Christians 

Ques 97. रोशनी का त्योहार किसे कहते हैं ? / Which is the Festivals of Lights ?
Ans. दिवाली / Diwali 

Ques 98. रंगों का त्योहार किसे कहते हैं ? / Which is the Festival of Colours ?
Ans. होली / Holi 

Ques 99. हम क्रिसमस डे कब मनाते हैं ? / When do we celebrate Christmas Day ?
Ans. 25 दिसम्बर / 25th December

Ques 100. भारत का राष्ट्रीय झंडा कौनसा है ? / Which is the National Flag of India ?
Ans. तिरंगा / Tiranga

Ques 101. तिरंगे में कितने रंग हैं ? / How many colours are there in Tiranga ?
Ans. (a) केसरिया रंग / Saffron,
         (b) सफ़ेद रंग / White,
         (c) हरा रंग / Green.

Ques 102. तिरंगे के 'अशोक चक्र' में कितनी तीलियाँ होती हैं ? / How many strokes are there in 'Ashok Chakra' of Tiranga ?
Ans. 24 

Ques 103. कौनसे जानवर को 'जंगल का राजा' कहा जाता है ? / Which animal is known as the 'King of the Jungle' ?
Ans. शेर / Lion 

Ques 104. कौनसे फल को 'फलों का राजा' कहा जाता है ? / Which fruit is known as the 'King of the Fruits' ?
Ans. आम / Mango 

Ques 105. कौनसी सब्जी को 'सब्जियों का राजा' कहा जाता है ? / Which vegetable is known as the 'King of the Vegetables' ?
Ans. बैगन / Brinjal 

Ques 106. किस जानवर को 'रेगिस्तान का जहाज' कहा जाता है ? / Which animal is known as the 'Ship of the Desert' ?
Ans. ऊँट / Camel

Ques 107. धरती पर सबसे ऊँचा जानवर कौनसा है ? / Which is the tallest animal on the Earth ?
Ans. जिराफ / Giraffe 

Ques 108. धरती पर सबसे बड़ा जानवर कौनसा है ? / Which is the biggest animal on the Earth ?
Ans. ब्लू व्हेल / Blue Whale 

Ques 109. धरती पर सबसे तेज दौड़ने वाला जानवर कौनसा है ? / Which is the fastest animal on the Earth ?
Ans. चीता / Cheetah

Ques 110. सूरज किस दिशा से उगता है ? / From which direction the Sun rises ?
Ans. सूरज पूर्व से उगता है | / The Sun rises from the East.  

Ques 111. सूरज किस दिशा में ढलता है ? / In which direction the Sun sets ?
Ans. सूरज पश्चिम में ढलता है | / The Sun sets in the West.

Ques 112. कौनसा जानवर हमे दूध देता है ? / Which animal gives us milk ? 
Ans. गाय / Cow 

Ques 113. किस जानवर से हमे ऊन मिलती है ? / Which animal gives us wool ?
Ans. भेड़ / Sheep

Ques 114. एक व्यस्क के कितने दाँत होते हैं ? / How many teeth does an adult have ?
Ans. 32 दाँत / 32 teeth.

Ques 115. आपका ब्लड ग्रुप क्या है ? / What is your blood group ?

Ques 116. आपका पसंदीदा रंग कौनसा है ? / Which is your favourite colour ?

Ques 117. आपका पसंदीदा कार्टून शो कौनसा है ? / Which is your favourite cartoon show ?

Ques 118. आपको खाने में सबसे ज्यादा क्या पसंद है ? / Which food do you like most to eat ?

Ques 119. माता की तरफ के रिश्तेदारों को क्या कहते हैं? / What is the relatives of Mother's side known as ?
Ans. Maternal relatives

Ques 120. पिता की तरफ के रिश्तेदारों को क्या कहते हैं ? / What is the relatives of Father's side known as ?
Ans. Paternal relatives



English GK Questions



Ques 121. How many letters are there in English alphabet ?
Ans. There are 26 letters in English alphabet.

Ques 122. How many vowels are there in English alphabet ?
Ans. There are 5 vowels a, e, i, o, u in English alphabet.

Ques 123. How many consonants in English alphabet ?
Ans. Excluding 5 vowels rest letters are consonants. So, there are 21 consonants in English alphabet.

Ques 124. What do you do with your eyes ?
Ans. I see with my eyes.

Ques 125. What do you do with your nose ?
Ans. I smell with my nose.

Ques 126. What do you do with your ears ?
Ans. I hear with my ears.

Ques 127. What do you do with your tongue ?
Ans. I taste with my tongue.

Ques 128. What do you do with hands ?
Ans. I work with my hands.

Ques 129. What do you do with your legs ?
Ans. I walk with my legs. 

Ques 130. How many sense organs do you have ?
Ans. I have 5 sense organs i.e. eyes, nose, ears, tongue and skin.

Ques 131. Who cuts your hair ?
Ans. A barber cuts my hair.

Ques 132. Who mends your shoes ?
Ans. A cobbler mends my shoes.

Ques 133. Who washes your clothes ?
Ans. A washerman washes my clothes.

Ques 134. Who brings letters for you ?
Ans. A postman brings letters for me.

Ques 135. Who teaches you in the school ?
Ans. My teacher teaches me in the school.

Ques 136. Who teaches you at home ?
Ans. My mother teaches me at home.

Ques 137. Who catches a thief ?
Ans. A policeman catches a thief.

Ques 138. Who fits a tap ?
Ans. A plumber fits a tap.

Ques 139. Who builds our house ?
Ans. A mason builds our house.

Ques 140. Tell me any 5 healthy and good habits.

a) Get up early in the morning.
b) Brush your teeth twice a day.
c) Take bath daily.
d) Wear clean clothes.
e) Be punctual.
f) Cut your nails regularly.
g) Always respect your elders.
h) Keep your house, surroundings and school clean.
i) Go to bed on time at night.
j) Help elders and needy.

Ques 141. Who made us ?
Ans. God made us.

Ques 142. Who is God ?
Ans. Creator of the Universe.

Ques 143. Who made The Sun, The Moon and The Stars ?
Ans. God made The Sun, The Moon and The Stars.




Computer GK Questions



Ques 144. What is a Computer ?
Ans. Computer is an electronic device.

Ques 145. What is the full form of CPU ?
Ans. Central Processing Unit.

Ques 146. What is the full form of CD ?
Ans. Compact Disk

Ques 147. What is the full form of ALU ?
Ans. Arithmetic and Logical Unit.

Ques 148. What is the full form of MU ?
Ans. Memory Unit

Ques 149. What is the full form of CU ?
Ans. Control Unit

Ques 150. Which part of computer is known as its Brain ?
Ans. CPU

Ques 151. Part of computer that looks like a T.V ?
Ans. Monitor

Ques 152. Part of computer that looks like a Typewriter ?
Ans. Keyboard

Ques 153. How many keys are there on a keyboard ?
Ans. 104 keys

Ques 154. Who is known as the father of the computer ?
Ans. Charles Babbage

उम्मीद करते हैं की कक्षा 1 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर आपके बच्चों के लिए बहुत helpful रहे होंगे | इसी तरह की अच्छी- अच्छी हिंदी पोस्ट के लिए हमारे साथ बने रहें और हमारी यह पोस्ट आपको कैसी लगी नीचे कमेंट बॉक्स में कमेंट करके जरूर बताए | 



COMMENTS

Name

Allowance,1,English Grammar,24,G.K Questions,9,Government Jobs,11,Hindi Names,12,
ltr
item
VplayNews • G.K Questions & English Grammar's Present Indefinite Tense In Hindi : GK Questions For Class 1 In Hindi With Answers • कक्षा 1 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर
GK Questions For Class 1 In Hindi With Answers • कक्षा 1 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्न उत्तर
Class 1 के बच्चों को आसान GK Questions हिंदी और अंग्रेजी में Answers के साथ पढाएं। Important GK Questions For School Entrance Exam Also.
https://1.bp.blogspot.com/-Q1PBT-pLRRw/YNcgYlvDl8I/AAAAAAAAIB8/cYKPstgzlc4C6HIt2vqQrpIGMBN2cg6wgCLcBGAsYHQ/w640-h359/G.K%2BQuestions%2BFor%2BClass%2B1%2BStudents.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Q1PBT-pLRRw/YNcgYlvDl8I/AAAAAAAAIB8/cYKPstgzlc4C6HIt2vqQrpIGMBN2cg6wgCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h359/G.K%2BQuestions%2BFor%2BClass%2B1%2BStudents.jpg
VplayNews • G.K Questions & English Grammar's Present Indefinite Tense In Hindi
https://vplaynews.blogspot.com/2021/06/class-1-students-gk-questions.html
https://vplaynews.blogspot.com/
https://vplaynews.blogspot.com/
https://vplaynews.blogspot.com/2021/06/class-1-students-gk-questions.html
true
8661295166295604893
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content